wtorek, 29 marca 2016

Dieta dla urody

Dziś będzie coś z mojego zawodowego punktu widzenia.. – DIETA DLA URODY!

Ostatnio z każdej strony słyszymy , że mamy się dobrze odżywiać po to aby zachować zdrowie.
A czy myśleliście kiedyś o tym , że odpowiednia dieta może pomóc nam w zachowaniu urody?
Na wygląd naszej skóry , włosów i paznokci ogromny wypływ wywiera to co jemy. Nasza codzienna dieta powinna być odpowiednio zbilansowana pod względem mikro i makroskładników.

Co robimy gdy zauważymy , że wypadają nam włosy , łamią się paznokcie a skóra staje się szara?
Biegniemy do apteki po suplementy diety!
Zaraz, zaraz...
 A może lepiej zwrócić uwagę na naszą dietę i zapotrzebowanie na niezbędne składniki uzupełnić  poprzez racjonalne odżywiania?

Tylko jak to zrobić?
Opiszę Wam po krótce jak powinna wyglądać Wasza dieta aby ciągle wyglądać pięknie i zapomnieć o wyżej wymienionych problemach.

DIETA DLA ZDROWYCH WŁOSÓW I MOCNYCH PAZNOKCI

  Kondycja włosów i paznokci zależy przede wszystkim od odpowiedniej podaży białka( które jest głównym składnikiem budulcowym). Bez niego nasz organizm nie byłby w stanie np. odbudowywać włosów które wypadają.  To najważniejsze, pełnowartościowe znajduje się w nabiale, chudym mięsie i wędlinach oraz jajkach.

W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć także takich składników jak: krzem, cynk, żelazo, witamina D , magnez oraz witamin z grupy B. Jakie produkty należy jeść aby dostarczyć tych składników?
Źródła poszczególnych składników:
*KRZEM- Znajduje się on przede wszystkim w kaszy gryczanej, jaglanej , brązowym ryżu, ogórkach, marchewce, jabłkach.  Niegdyś nie martwiono się o niedobór tego pierwiastka gdyż pijąc wodę studzienną dostarczano już tego składnika do organizmu. Obecnie możemy sobie sami przygotować wodę krzemową zalewając kamienie czarnego krzemu wodą i odstawiając na dwa- trzy dni. Jest ona polecana do picia, jak i mycia.
*CYNK- Wśród warzyw najwięcej cynku zawierają: kapusty, ogórek, seler, zielony groszek. Najbogatszym źródłem cynku są jednak skorupiaki i mięczaki – ostrygi, małże i inne owoce morza. Główni wrogowie cynku to: alkohol, mleko i jego przetwory, cukier i zbyt duże ilości błonnika. Nadmierne spożywanie słodyczy powoduje utratę do około 3 mg cynku dziennie.
*ŻELAZO-  Główne źródło to wieprzowina i wołowina oraz otręby pszenne , szpinak, brokuły, buraki , natka pietruszki.
*WITAMINA D-  Znajdziemy ją  przede wszystkim w rybach a także  jajkach ,pełnym mleku i produktach mlecznych, olejach roślinnych, serach dojrzewających. Wytwarzana jest ona także w skórze poprzez działanie promieni słonecznych.
*MAGNEZ- Największe ilości tego pierwiastka występują we wszystkich orzechach, nasionach, mąkach z pełnego przemiału, w soi, nie oczyszczonym ryżu, kaszach, suszonych owocach, dużo magnezu jest również w świeżych warzywach, a śladowe ilości w mięsie i mleku.
*WITAMINY Z GRUPY B –Witaminy z tej grupy zawiera ją: mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry, jaja, drób, chleb pełnoziarnisty. Czasami płatki zbożowe są wzbogacone o te witaminy.

DIETA DLA PIĘKNEJ SKÓRY

 Nasza skóra potrzebuje nawilżenia nie tylko kremami, ale także od środka.  To nawilżenie zapewnią nam tłuszcze nienasycone, aby ich dostarczyć należy urozmaicić swoją dietę o ryby morskie ( przynajmniej dwa razy w tygodniu), orzechy i ziarna a także oleje roślinne.  Dzięki nim skóra jest uelastyczniona ale też bardziej odporna na czynniki zewnętrzne – np.szkodliwe promieniowanie , które przyspiesza starzenie się skóry.

                
Skoro mowa o skórze to nie sposób nie wspomnieć o przeciwutleniaczach, które robią kawał dobrej roboty dla nas. Przeciwutleniacze krótko mówiąc ,neutralizują wolne rodniki. Wolne rodniki są to  związki które niszczą strukturę błon komórkowych- niszczą np. włókna kolagenowe i elastynowe , a co za tym idzie przyśpieszają starzenie się naszej skóry.
Najlepsze źródła: Goździki, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, jeżyny, aronie, jagody, porzeczki, żurawiny, jagody goji i acai, maliny, kakao (gorzka czekolada), fasola, karczochy, jabłka, śliwki, czereśnie, wiśnie, pomidory oraz arbuzy (likopen).


 Dla pięknej skóry ważne jest też odpowiednie nawodnienie organizmu , dlatego powinniśmy pić dużo wody ( ok. 2 litrów dziennie). Wodę dostarczyć możemy poprzez jedzenie. Np. taki ogórek składa się w 96% z wody a reszta to cenne mikroelementy . Większość warzyw zawiera od 82% wody więc jest w czym wybierać. Dodajmy do naszego jadłospisu również owoce-czarne jagody,truskawki, arbuza które również pomogą nawodnić organizm.

WAŻNE!

Jest wiele czynników, które działają dobroczynnie dla naszej skóry lecz trzeba sobie zdawać sprawę , że istnieją również te które nie są naszymi sprzymierzeńcami.  Powinniśmy ich unikać i starać się wyeliminować z naszej diety.
Czego zatem mamy unikać?
               
Po pierwsze powinniśmy się wystrzegać spożywania gorących potraw i napojów. Najbardziej się ich powinny wystrzegać osoby , które borykają się z problemem rozszerzonych naczyń krwionośnych ponieważ to tylko pogłębi ten problem.
Po drugie należy wyeliminować lub jak najbardziej ograniczyć spożywanie cukru. Jego nadmiar może wywoływać wahania hormonalne a przez to powstawanie trądziku. Wysoki poziom glukozy także powoduje niszczenie struktury białek kolagenowych przez co skóra traci elastyczność i przyśpiesza się proces starzenia.
Po trzecie powinniśmy unikać potraw smażonych na głębokim tłuszczu i wszystkich typu „fast food” ponieważ kwasy tłuszczowe trans , które się podczas ich przygotowania wytwarzają przyśpieszają procesy starzenia się skóry.



Przedstawiłam Wam najważniejsze zasady diety, która ma za zadnie pomóc nam zadbać o kondycję naszej skóry. Jeżeli będziemy starać się wdrażać te zasady w życie nie potrzeba będzie nam żadnych suplementów diety.

Dziękuję za uwagę!
Do następnego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz